A redőnyök szerepe a szigetelésben

A tél közeledtével, egyre többet gondolkozunk azon,  hogy hogyan lehetne csökkenteni rezsi számlánkat. Számtalan energiahatékony megoldás létezik, ugyanakkor a külsö árnyékolók szerepére csak kevesen gondolnak. Pedig egy jól megválaszott redőnnyel, igenis csökkenhetnek a téli kiadásaink.

A redőnyök szerepe a szigetelésben

A redőnyök hatékonysága télen

A redőny leeresztéskor, egy szinte hézagmentes felületet hoz létre az ablaküvegek előtt, amit egy további légréteg választ el a külső hőtől. Ennek eredményeképpen a hidegnek több akadályt kell leküzdenie ahhoz, hogy a szoba hőmérsékletét lehűthesse. Ez a hatás télen és nyáron egyaránt érvényes.

Télen a redőny megvédi az ablakot a hideg levegőtől és a csapadéktól, ezzel megelőzve az ablakkeretekben és üveg illesztéseiben keletkező potenciális károkat. Az ablakokon keresztül ugyanis jelentős hőveszteség történik, főleg régebbi házak esetében. Az olcsóbb hagyományos műanyag redőnyök is segíthetnek, de az új típusú műanyag és alumínium redőnyök még hatékonyabbak.

Az árnykolás fontossága nyáron

Nyáron a redőny nem csak a napfénytől véd, hanem a kinti hőségtől is megóvja a házat. Mivel a kültéri árnyékolók kint melegednek fel, nem hoznak extra hőt a lakásba. A belső árnyékolók, mint a reluxa vagy a szalagfüggöny, belül vannak, és a nap hatására felmelegedhetnek, ami további hőt generál a helyiségben.

Ha van klímaberendezés a lakásban, akkor a redőny használata segít csökkenteni a klíma üzemidejét, így energiaköltségeinket is jelentősen csökkenthetjük. Ha még nincs klímánk, érdemes megnézni, hogy melyek a legnépszerűbb berendezések.

Egy kis segítség: Milyen klímát vegyek?

Az olcsóbb szigetelési lehetőségek között szerepelnek a redőnyök is, különösen akkor, ha nem szeretnénk vagy nem tudunk nagyobb felújításokat végezni. Az új típusú műanyag és alumínium redőnyökkel akár a fűtési költségeink 10-15%-át is megtakaríthatjuk, jelentősen javítva a lakás szigetelését.

Ha engedi a költségvetés, érdemes az alumínium redőnyt választani, különösen olyat, amely motoros mozgatással is rendelkezik. Az alumínium redőnyökben speciális szigetelő anyagok találhatók, amelyek nem csak a hangszigetelést, hanem a hőszigetelést is javítják, így hatékonyabbá teszik a szigetelést.

 

Miről olvashatok még?

Építőipar: válság vagy csak pangás?

Okos redőnyök: otthoni innováció