Építőipar: Válság vagy csak pangás?

Az elmúlt években már látni lehetett azokat a jeleket, amelyek alapján az építőipar a jelenlegi válságba került. 

Véleményünk szubjektív, de szinte biztos, hogy az infláción kívül még rengeteg más gazdasági tényező befolyásolja nemcsak az építőipari vállalkozásokat, hanem a világ egészét is.

Mi vezethetett idáig? 

Az irreálisan magas építőanyag árakkal nem tudtak a vásárlók mit kezdeni. Sajnos eljutottunk mostanra arra a szintre, hogy a jelenlegi anyagárak többszöröse a munkadíjnak. Nem sokkal ezelőtt egy egyszerűbb, például fürdőszoba felújítást anyagárban meg lehetett úszni 30-50 ezer Ft befektetett összeggel. Ma viszont minimum a duplája kerül kifizetésre ugyanezen anyagok vásárlása esetén. 

Az infláció mellett ne feledkezzünk meg az irreálisan magas ÁFÁ-ról sem, amely nem csak az építőanyagra terjed ki, hanem emellett a vállalkozóra is. Eszerint egy építőipari vállalkozó, bevétele közel felét adók és járulékok formájában fizeti vissza az államnak. 

Az építőanyag árak, az ÁFA mellett az egyre növekvő bérigények is jelentős negatív tényezőként mutatkoznak a jelenlegi válságban. Érthető, hogy a bérek növekednek, hiszen bárhova nézünk, minden drágult, pontosan elég az élelmiszer árakat figyelembe venni. 

Hogyan lehetne kilábalni?

A jelenlegi fennálló energiaválság lehet az egyik mankója az építőiparnak, amely pozitív irányba billentheti a mérleget. Ugyanis erre plusz igények jelentkeznek a fogyasztók körében. Az energia, a fűtés és az egyéb szigetelési rendszerek fejlesztése értelemszerűen az egyik legkorszerűbb döntés lehet a jelenlegi energiahelyzetben. 

Egy másik tényező lehet, amely főként a főváros és környékét érintheti majd leginkább az az, hogy az ingatlan árak csökkenése mutatkozik. Ezzel megjelennek a piacon a magyar, de inkább külföldi befektetők, sok ingatlan felvásárlásra kerül majd, melyeket idővel/azonnal fel kell újítani. 

Tudj meg többet:

Pénzcentrum.hu – Durván beütött a válság az építőiparnak: jöhet a drasztikus leépítés a melósoknál?

Mi ennek a helyzetnek az előnye?

A kereslet visszaesése miatt viszont fontos megemlíteni, hogy az építőiparban most nagyon könnyű jó kivitelezőket találni, tárgyalások esetén kiemelt hangsúlyt kap az ár, így sikeres megállapodás esetén a kivitelezések közötti nagy árkülönbségek mutatkozhatnak. 

Építőipar: válság vagy csak pangás

Mi a jövő?

Az építőipar jövőjét nagyban meghatározzák a technológiai fejlesztések és innovációk.

Az alábbiakban előrevetítünk néhány irányt és lehetőséget, amelyek meghatározó tényezők lehetnek a jövőben az építőiparban: 

  • Okos és fenntartható épületek: az építőiparban a fókusz egyre inkább a környezetbarát és energiahatékony megoldások felé tolódik. Okos épületek és infrastruktúra fejlesztése során szenzorok, automatizált rendszerek és adatgyűjtés segítségével optimalizálhatják az energiafelhasználást, a komfortot és a fenntarthatóságot.
  • 3D nyomtatás és moduláris építészet: a 3D nyomtatás lehetővé teszi a gyors és költséghatékony építési folyamatokat. Ezzel együtt a moduláris építészet is teret hódíthat, ahol előre gyártott modulokat használnak az épületek építéséhez, amely gyorsabb és rugalmasabb építési lehetőségeket nyújthat.
  • Zöld építőanyagok és fenntarthatóság: az építőanyagok területén is folyamatosan fejlődnek az innovációk. A zöld építőanyagok, például újrahasznosított anyagok vagy alacsony szénlábnyommal rendelkező anyagok, előtérbe kerülhetnek a fenntarthatóság növelése érdekében.

 

Juhász Attila, az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke , az Új Ház Építőanyag Nagykereskedelmi Zrt. elnöke, aki az építőipar helyzetéről számolt be:

Fontos azonban megjegyezni, hogy az építőiparban a hagyományos kézműves munka és szakértelem továbbra is elengedhetetlen. A technológiai fejlesztéseknek és az emberi kreativitásnak és tapasztalatnak együtt kell működniük ahhoz, hogy a jövő épített környezete a lehető legjobb minőségben valósuljon meg.

Miről olvashatok még?

Okos redőnyök:otthoni innováció

A redőnyök szerepe a szigetelésben