Redőnyök leggyakoribb meghibásodásai: okok és megoldások

Az otthonok modern kényelmét és funkcionalitását elősorban a redőnyök teszik teljessé. Ezek a praktikus szerkezetek nemcsak a fény bejutását szabályozzák, hanem a hőszigetelés és a biztonság terén is fontos szerepet játszanak. Ennek ellenére előfordulhat, hogy jól működő redőnyünk véletlenül meghibásodik. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan lehet ezeket megelőzni vagy megfelelően javítani. Redőnyök meghibásodásának okai

Elszakadó gurtni:

elsőként beszéljünk az elszakadó zsinórról, amely gyakran okoz fejtörést a redőnyt használóknak. A gurtni a redőny felhúzásához és leengedéséhez használt hosszú szalag. Amikor ez a kötél elszakad, a redőnyt már nem lehet felhúzni. Ennek oka rendszerint a gurtni sérülése, a túlzott zsinórhasználat, vagy a redőny súlyával járó terhelés.

Megoldás: ha az elszakadt gurtnit észleli, a legjobb megoldás a cseréje. Ezt a munkát azonban legjobb szakemberre bízni, mivel a redőny szerkezetének szétszerelése és az új gurtni befűzése, speciális szaktudást igényel. 

Nem lehet leengedni a redőnyt:

egy másik gyakori probléma, amivel találkozhat, amikor a redőnyt nem lehet lefelé ereszteni. Ennek a hibának több lehetséges oka is lehet, például a redőnyléc meghibásodása (lamella szakadás).  Előfordulhat az is, hogy a műanyag lamellák eldeformálódnak, és leengedésnél megszorulnak a redőnydobozban. 

Megoldás: amennyiben a redőnyt nem lehet leengedni, először ellenőrizze, hogy nincs-e akadály az útjában, például növényzet, amely beakadhat. Ha nem ez a probléma, akkor előfordulhat, hogy a redőny mechanikáját vagy a vezetősíneket javítani, következő lépésként pedig cserélni kell.

Akadozik a le-föl engedés:

vannak esetek, amikor a redőny lefelé vagy felfelé való mozgatása akadozik, vagy nehézkes. Ez rendkívül bosszantó lehet, különösen, ha gyorsan szeretnénk leengedni vagy felhúzni a redőnyt. A probléma hátterében leggyakrabban a kopott vezetősínek vagy a felső ládában található alkatrészek hibái lehetnek. További ok lehet az akadozó le- föl engedés esetében a redőnybevezető sérülése. 

Megoldás: a vezetősínek tisztítása (sima ronggyal, vagy lamellák esetében nedves rongy használatával) segíthet az akadozás megszüntetésében. Ha az alkatrészek sérültek, akkor azokat is cserélni kell. Ebben az esetben is érdemes egy tapasztalt szakember segítségét kérni.

Felhúzás után nem lehet visszaengedni:

egy másik szokatlan probléma az, amikor a redőnyt felhúztuk, de nem tudjuk visszaengedni. Ennek oka lehet a felső mechanizmus vagy a zárszerkezet hibája.

Megoldás: ilyen probléma esetén a szakember segítsége elengedhetetlen. A felső mechanizmus vagy zárszerkezet javítása vagy cseréje komoly szaktudást igényel, ezért ne próbálkozzon otthoni megoldásokkal.

Elromlik az automata:

gyakran előfordul, hogy az automata rendszer, – amely a zsinórt tárolja a redőny le-és felemeléséhez – elromlik. Ennek következtében a felhúzás nehézkes, vagy egyáltalán nem kivitelezhető. 

Megoldás: hivatalos nevén a gurtnicsévélő automata cseréjét, javítását feltétlenül csak szakemberre bízzuk, ne próbálkozzunk vele semmilyen körülmények között otthonunkban! Tudomásunk szerint rengeteg baleset következik abból, hogy nem hozzáértő személyek próbálkoznak akár az automata rendszer javításával is.

Összefoglalva:

a redőnyök hibás működése különböző okokra vezethető vissza, de a legtöbb esetben javítható. Fontos szem előtt tartani, hogy a rendszeres karbantartás segíthet elkerülni ezeket a hibákat. A vezetősínek tisztítása, valamint az időszakos ellenőrzések révén észrevehető, ha esetleg probléma kezd kialakulni. Ne feledjük: a problémát mindig jobb megelőzni, mint orvosolni, ebből adódóan ebben a fázisban megfelelő időben meg is szüntethetők. 

Amennyiben a redőnyök súlyosabb hibákkal küzdenek, ne habozzon szakember segítségét kérni. Szakértőink gyorsan és hatékonyan kezelik a problémát, és biztosítják, hogy otthona redőnyei ismét normális módon működjenek. A redőnyök megfelelő működése nemcsak a kényelmet, de a biztonságot is szolgálja, ezért határozottan szem előtt tartva ezt a tényt, javarészt bízza szakemberre a javítást. Következtetésképpen, bármely redőnyhiba esetén fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül a problémát. Az azonnali intézkedés megakadályozhatja a károk további súlyosbodását, és hosszú távú problémamentes használatot biztosíthat otthonában. A redőnyök gondozása és karbantartása létfontosságú a hosszú élettartam és a kifogástalan működés érdekében.

Miről olvashatok még?

A redőnyök utólagos motorizálása

A redőnyök szerepe a szigetelésben

Építőipar: Válság vagy csak pangás?

Okos redőnyök: otthoni innováció